Beregening
Planten groeien beter als ze goed onderhouden worden. Snoeien doet groeien, maar ook bemesting en voldoende water zijn van groot belang. Vooral water in de tuin is een onderwerp dat aandacht verdiend. Minder bestrating en meer groen zorgt voor een beter klimaat. Met een automatisch beregeningssysteem is het slepen met tuinslangen, sproeiers en gieters verleden tijd. Geen zorgen in warme periodes en in de vakantie, de tuin wordt op tijd voorzien van vocht.
Een goed systeem vraagt een beregeningsplan. Alle delen van het gazon en borders moeten worden geraakt en niet veel overlappen. Het juiste type sproeier kiezen, de beste locatie bepalen om deze te plaatsen en de hoeveelheid water die gebruikt wordt per sproeironde, allemaal zijn het kwesties die een duidelijke aanpak vereisen om tot een efficiënt resultaat te komen. Zodra op deze vragen een antwoord gegeven is weten we hoeveel groepen er precies nodig zijn voor de situatie. Men kan dan beginnen met het intekenen en berekenen van de leidingen, de dikte daarvan en hoeveel er precies nodig zijn.
De grootte van de tuin bepaalt welk beregeningssysteem het beste past bij de situatie en de gebruiker. Er bestaan zowel eenvoudige systemen als mobiel bediende varianten, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Op die manier gebeurt de beregening van de tuin volledig naar wens van de gebruiker!
Automatische beregening
Tenslotte is er ook de mogelijkheid om een automatisch beregeningssysteem te installeren. Belangrijk om te weten is dat in dat geval verschillende groepen elkaar automatisch afwisselen, waardoor je dus niet elke keer een nieuwe groep moet aanzetten. De beregeningscomputer doet al het werk, en dat draagt dan ook zeker en vast bij aan het comfort van een dergelijke installatie.
De beregeningscomputer wordt op voorhand geprogrammeerd om regelmatig een beregeningsprogramma te laten uitvoeren. Het resultaat? De tuin krijgt hoe dan ook genoeg water, zonder dat je er aandacht aan moet besteden. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent en je tuin niet aan zijn lot wil overlaten. Dankzij een automatisch systeem krijgt je gazon altijd het water dat het nodig heeft, waardoor het mooier blijft en langer meegaat.
De computersystemen die gebruikt worden zijn uitgerust met een speciale sensor die het systeem automatisch uitschakelt bij voldoende regenval. Een paar dagen daarna schakelt het systeem zichzelf weer in, zodat de beregening verder kan gaan.
Beregening met leidingwater
Als je een kleinere tuin hebt of je dakterras wil voorzien van een beregeningssysteem, dan is het beter te kiezen voor een installatie die leidingwater gebruikt. Het grootste voordeel hiervan is dat er altijd schoon water beschikbaar is. Daarnaast liggen de kosten hiervan veel lager. Er hoeft namelijk niet betaald te worden voor een put in de grond, noch voor een speciale pomp die ondergronds geïnstalleerd wordt.
De capaciteit van een dergelijke installatie is natuurlijk iets kleiner.
Beregening met grondwater
Vooral bij grote tuinen is het aangeraden te kiezen voor beregening met grondwater. Er staat immers haast geen limiet op de beschikbare hoeveelheid grondwater, en daarbij kost het niets. Het enige wat hiervoor nodig is, is een put in de grond, waarin een buis het water naar boven brengt door middel van een pomp.
De druk van de pomp en de grote hoeveelheid water zorgen ervoor dat er meerdere sproeiers tegelijk kunnen sproeien. Afhankelijk van de oppervlakte van de tuin zullen er meer sproeiers gebruikt moeten worden. Hoe dan ook is beregening met grondwater de goedkoopste manier om de tuin te onderhouden.
Bij deze aanpak is er keuze tussen twee verschillende soorten pompen:
Een bronpomp, die onder de grond wordt gemonteerd in het water. Deze heeft als functie het water omhoog te pompen en is bovendien erg zuinig met energie. Daarbij bevriest deze pomp niet snel en gaat hij dus lang mee – ook tijdens de koudere periodes van het jaar. Gewone pompen vriezen tijdens de winter immers snel kapot, vooral als ze boven de grond staan.
Een zelfaanzuigende pomp, die boven de grond wordt gemonteerd en het water zo omhoog zuigt uit de grond. Het water wordt met veel kracht de leiding ingestuwd. Het nadeel is dat een dergelijke pomp veel meer energie verbruikt en dat hij sneller kan bevriezen. Het grote voordeel is echter wel dat dit type veel goedkoper is. Daarbij kan de pomp erg snel hersteld of vervangen worden als er iets aan scheelt.
Belangrijk is dat, bij het gebruik van grondwater voor beregening, dit water schoon moet zijn en geen ijzer mag bevatten. Als het water ijzerdeeltjes bevat, dan is het risico op roestvlekken in de tuin en eventuele bestrating groter. Een probleem dat niet eenvoudig verholpen kan worden en een grondige reiniging vereist!
Het onderhoud van de tuin is een hele opdracht, dat is zeker. Een beregeningssysteem dat steunt op een duidelijk beregeningsplan helpt om deze taak eenvoudiger te maken en de gezondheid en uitstraling van de tuin naar een hoger niveau te tillen.
Welk soort beregening je kiest hangt af van de situatie en factoren zoals het soort tuin, de oppervlakte en je budget.
Hoe dan ook biedt een dergelijk systeem je de mogelijkheid om meer tijd en energie te sparen voor andere zaken – en het onderhoud van de tuin zo goed als automatisch te doen verlopen. Wil je meer halen uit je tuin en elke dag opnieuw kunnen genieten van een tuin die verzorgd oogt en gezond is?
Neem contact met ons op via mail of door te bellen.
We bespreken de mogelijkheden voor jouw tuin graag met je.
Je tuin is het visitekaartje van je woning. Het bepaalt de eerste indruk. Wij ontzorgen je graag en voeren het onderhoud voor je uit. Zo ligt je tuin er altijd netjes bij!