Skip to main content

Beregening met grondwater

Vooral bij grote tuinen is het aangeraden te kiezen voor beregening met grondwater. Er staat immers haast geen limiet op de beschikbare hoeveelheid grondwater, en daarbij kost het niets. Het enige wat hiervoor nodig is, is een put in de grond, waarin een buis het water naar boven brengt door middel van een pomp.
De druk van de pomp en de grote hoeveelheid water zorgen ervoor dat er meerdere sproeiers tegelijk kunnen sproeien. Afhankelijk van de oppervlakte van de tuin zullen er meer sproeiers gebruikt moeten worden. Hoe dan ook is beregening met grondwater de goedkoopste manier om de tuin te onderhouden.
Bij deze aanpak is er keuze tussen twee verschillende soorten pompen:
Een bronpomp, die onder de grond wordt gemonteerd in het water. Deze heeft als functie het water omhoog te pompen en is bovendien erg zuinig met energie. Daarbij bevriest deze pomp niet snel en gaat hij dus lang mee – ook tijdens de koudere periodes van het jaar. Gewone pompen vriezen tijdens de winter immers snel kapot, vooral als ze boven de grond staan.
Een zelfaanzuigende pomp, die boven de grond wordt gemonteerd en het water zo omhoog zuigt uit de grond. Het water wordt met veel kracht de leiding ingestuwd. Het nadeel is dat een dergelijke pomp veel meer energie verbruikt en dat hij sneller kan bevriezen. Het grote voordeel is echter wel dat dit type veel goedkoper is. Daarbij kan de pomp erg snel hersteld of vervangen worden als er iets aan scheelt.
Belangrijk is dat, bij het gebruik van grondwater voor beregening, dit water schoon moet zijn en geen ijzer mag bevatten. Als het water ijzerdeeltjes bevat, dan is het risico op roestvlekken in de tuin en eventuele bestrating groter. Een probleem dat niet eenvoudig verholpen kan worden en een grondige reiniging vereist!

Geef een reactie